martes, 2 de enero de 2007
El Nadal dels infants

Me he trasladado, a partir de ahora podéis encontrarme en www.hilodeariadna.net

El Nadal és una època màgica per als infants de tot el món. El Pare Noël, els Reis Mags o el Tió porten la il·lusió aquests dies als més petits (i als no tant petits).

Les famílies, per la seva banda, fan
esforços econòmics molt importants per a poder pagar totes el que hi ha a les cartes que escriuen els nens. especialment les famílies a on els dos pares treballen i normalment no disposen de temps per dedicar-los. Aquest perfil de família, junt amb les que estan en processos de separació traumàtics per als infants, són les que més cauen en la temptació del regal-compensació. És a dir, intenten compensar el temps que no dediquen als fills regalant-los les joguines o allò que volen.

D'aquí apareixen dos problemes:

a) per una banda, la qualitat de joguina que es regala, cal tenir en compte si es tracta d'una
joguina educativa, o si pel contrari es tracta d'una joguina que no estimula positivament a l'infant o que només serveix per jugar sol, com ara les consoles. No faré ara pedagogia en contra d'aquestes darreres (potser més endavant), però és evident que no són el millor per als infants, no estimulen la seva imaginació, creen addicció, els fa ser més competitius i la majoria de vegades juguen sols.

b) per altra banda el fet que els nens tinguin tantes joguines els converteix en infants hiperregalats, és a dir, infants que són incapaços de valorar les coses per la gran quantitat que tenen, que es cansen ràpid de jugar, i que en un futur els repercutirà en la seva manera de ser. Segons
Cristina Ramírez Roa, professora de psicologia evolutiva i de l'educació de la UB "Estos niños pueden llegar a ser muy desordenados, poco exigentes consigo mismos y posiblemente presenten comportamientos negativos respecto a la calidad en la valoración de otra serie de cuestiones, como por ejemplo, la amistad o el afecto o las relaciones con los padres"


És molt important en aquestes dates (i sempre) regalar joguines adequades als infants, no dic que a casa es prohibeixin les consoles, però sí que busquem la qualitat del producte. Tenint en compte que allò que es veu per la "tele" acostuma a atreure molt més l'atenció, no ens resignem, eduquem als infants per a que esdevinguin persones, en majúscules.

Aquí us deixo un spot de Jumbo relacionat amb el tema i força graciós:



2 Comments:
Blogger Carlos opina que...
Un día de esta semana te daré en mi blog mi visión sobre los juguetes sexistas... haré un monografico día de Reyes (que por cierto son los únicos en los que creo junto con los de Tolkien)

Anonymous Blackjack Players opina que...
The authoritative message :), funny...